Archive

Indonesia

Satu tahun yang lalu di bulan September, saya berkesempatan untuk mengunjungi Pulau Ternate. Ternate adalah sebuah kota yang berada di Pulau yang memiliki nama yang sama. Ternate sendiri pernah menjadi ibukota provinsi Maluku Utara, namun telah berubah sejak 2010 ke Sofifi. Saya sempat diceritakan oleh tukang ojek yang mengajak saya berkeliling (nama : Darwin), bahwa Sofifi lebih mirip pedesaan, dan banyak pegawai pemerintah di Sofifi itu tinggal di Pulau Ternate, jadi untuk bekerja mereka menyebrang dengan kapal.

Sayangnya, masih banyak sekali keindahan Maluku Utara yang bias saya kunjungi seperti Halamahera, Morotai, Tidore dan lainnya, namun waktu membatasi waktu liburan saya yang hanya 2 hari di Ternate. Tapi dua hari di Ternate, bias di katakan saya menang banyak!! Indah sekali pulau ini, dan saya bias melihat diri saya tinggal di Ternate. Tidak jauh tertinggal dari kota lain, namun masih sangat tentram dan tidak terlalu ramai.

 

This view of Gamalama Mount and downtown from the Great Mosque of Ternate City

 

Masjid yang sangat besar dan megah ini, terletak di pinggir laut. Tadinya memiliki dua menara mengapung, namun 2 menara tersebut rubuh di awal 2014

Masjid yang sangat besar dan megah ini, terletak di pinggir laut. Tadinya memiliki dua menara mengapung, namun 2 menara tersebut rubuh di awal 2014.

 

Hal yang tidak mungkin bias kita lakukan sebagai warga Jakarta, langsung lompata ke laut untuk berenang.

Hal yang tidak mungkin bisa kita lakukan sebagai warga Jakarta, langsung lompat ke laut untuk berenang. Hal ini membuat saya jatuh hati dengan kota ini. Pinggir pantai yang bersih, dan air yang jernih sangat mengundang semua orang untuk terjun. Saat itu saya tidak bias terjun, karena khawatir dengan barang-barang saya. Beautiful!

 

Bagi para pengunjung yang berpikir Ternate itu sangat tertinggal, di pinggir pantai sepanjang Masjid Al Munnawar adalah pusat kota yang dipenuhi pertokoan. Ada sebuah Mall yang cukup lengkap di mana, banyak keluarga dan anak muda yang sering berkumpul, mall itu adlaah Jatiland Mall. Sepanjang jalan ini adalah daerah reklamasi pantai. Dan memiliki banyak pilihan untuk bersantai seperti taman di pinggir pantainya. Di sini ada juga taman skate untuk kawula muda Ternate. Saya tidak yakin ada taman skate board di bekasi (setelah saya gogle, ada loh satu taan skate yang tersembunyi di

 

SIluet di sore hari. Pulau di seberang sana adalah Pulau besar Halmahera. Foto ini saya ambil dari  taman di sebelah Masjid Al Munawwar, di Jalan M. Djabir Shah.

 

 

 

Indahnya sore

Sepasang sejoli sedang menikmati matahari di sore hari. Maafkan untuk kualitas gambar yang pas pasan :p Sudah menjadi hal biasa untuk warga Ternate bersantai di pinggir pantai pada sore hari, sepulang bekerja dan sekolah. Tak sedikit yang memanfaat waktu untuk berjualan di area pantai saat sore itu

 

Gapura besar di jalan Sutan M Djabir Shah

 

Hari itu, perubahan cuaca sangat dramatis. Di sianghari bisa bergantian hujan dan terik dalam beberapa jam. Saat itu memang di bulan September yang seharusnya masih cerah, namun awan tebal terkadang menyelimuti pulau ini secara misterius. Inilah beberapa misteri Pulau Ternate dan Gunung Gamalama yang sangat stunning.

Sehabis hujan, dari depan gunung gamalama. Jalanan tamapk bersih dan udara sesegar di pegunungan tanpa polusi. Masih kelihatan kan awan di puncak gamalama?

 

Tunggu yah post selanjutnya

 

Advertisements

Cerita ini adalah bagian dari trip saya bulan September 2014, sangat sayang untuk tidak di bagikan.

Alhamdulillah sudah waktunya off berarti waktunya me time. Dan hari ini adalah hari pertama dalam ekspedisi melihat Indonesia timur. Gak harus ke hutan dan naik gunung, tapi lebih eye witness terhadap apa yang disebut Bhinneka. Perjalanan ini dimulai dari kota Balikpapan, Provinsi Kalimantan Timur.

Hutan Kalimantan

Saya sendiri bekerja di sebuah perusahaan yang berjarak 2 jam dari balikpapan. Dan ritual kerja daya adalah Rumah-Soekarno/Hatta-Balikpapan Airport, Sepinggan-Mutiara Camp/Office. That’s it, jarang sekali roaming around kota ini. Palingan hanya check in di Path lalu pergi lagi. Akhirnya saya putuskan untuk berkelana di sekitar Balikpapan sebelum saya tidak lagi bekerja di field.

Buat kalian yang belum pernah ke Balikpapan, tiga hal yang menjadi highlight yaitu :
1. Bersih
2. Harga segalanya mahal
3. Tidak ada pengamen masuk2 ke angkot
Hal hal itu pokoknya gak jauh dari kehidupan penduduk Balikpapan dan pembicaraan banyak pendatang atau tamu yang berkunjung.

Perjalanan dari Mutiara menuju Balikpapan

Setelah perjalanan dari Mutiara ke Bandara Sepinggan, gak terasa akan dimulai nge-bolang day-1 ini. Dimulai dengan naik angkot dari Bandara Sepinggan untuk ngirim barang ke rumah dengan jne. Dengan arahan Mba Henny (pegawai vico dept air transport) saya naik angkot no. 7 ke arah Balikpapan Permai. Biaya angkotnya sekitar Rp. 4000 setiap trip. Lumayan mahal kak. Satu lagi hal yang akan kalian rasakan, yaitu hospitality yang tak ternilai menurut saya. Dengan aksen Sulawesi Selatan yang tebal, penumpang dan supir angkot yang saya tumpangi menunjukan jalan dan bercerita tentang jalanan di kota Balikpapan. Di angkot lain, sang pemilik adalah orang Jawa yang sangat ramah. Jadi penduduk Balikpapan itu cukup diverse. Mulai orang Jawa, Banjar, Bugis, Dayak, Tionghoa dan Toraja. Jadi wajar saja kalau di Balikpapan ini cukup aman dan jauh dari kerusuhan, karena memiliki tenggang rasa yang tinggi.

Siang ini langsung check in ke My Guest Home, lumayan dengan 250k sudah dapat penginapan yang super nyaman, shower dengan air panas serta service yang sangat ramah. Dan lokasi di pusat kota, dekat dengan tempat apapun yang kamu mau. Lalu hari itu karena saya baru menyentuh kota, saya segerakan ke biosokp :p maklum 2 minggu di tengah hutan. Urusan bioskop di Balikpapan ada blitz dan cineplex21. Kamu gak bakal kekurangan bioskop lah di sini, dan alhamdulillah harganya gak berbeda dr yang di Bekasi. Dikirain bakalan mahal banget. Yasudah saya sempatkan untuk solat di Masjid At Taqwa di Balikpapan yang lumayan bagus.

Malamnya tidak lupa saya sempatkan untuk ketemuan dengan teman kuliah saya di S1 Teknik Perminyakan, dia bekerja di TEPI (Total E&P Indonesia). Cerita tentang kerjaan kita dan banyak hal. Walaupun saya tidak begitu dekat dengan Gani saat kuliah, namun doktrin kaderisasi di jurusan sangatlah kuat. Teman seangkatanmu adalah keluargamu. Doktrin yang baik, namun kenyataannya gak semua orang mengiyakan. Kami makan di Ocean’s. Sebuah resto premium di Balikpapan, dan lokasinya bener bener di belakang hostel gw gan. Kalau kata Gani ini resto sih biasanya tempat farewell boss boss Total. Makjaang, dari tadi cuma bolak balik menu karena gak di cantumin harga di aneka seafoodnya. Berhubung saya kenyang yaudah makan yang sewajarnya aja. Indian Food T_T di restauran seafood. Sedikit ragu, namun semua hilang ketika kita cobain masakannya. Gak heran ini bisa di bilang sebagai the best restaurant in Balikpapan. Kita beres jam 10 malam, dan kesimpulan pembicaraan kita adalah harus sering-sering bersyukur. Karena sudah cukup letih, saya langsut istirahat di hostel. Ohiya kami makan berdua total 250k. Balikpapan high price issue strikes agaaiiiin. T__T

To be continued…..

 

Hi all, good morning. Peace be upon you all. So I want to share you about my city, Bekasi. This city is part of Metro Jakarta that includes 28 Million people. Metro Jakarta itself consists of cities and regencies from 3 different provinces, is called Jabodetabek. There are Banten Province, DKI Jakarta Province and West Java Province. Bekasi, in West Java, itself is place where 2.5 million people reside.

So while Ilisten to The Black Keys song – Stop Stop, I uploaded these pictures. Here is one of the mosque in Bekasi city. It is a new mosque opened in 2013, in this new residential area, Summarecon. The mosque itself is relatively small. This mosque was designed in a mix styles between modern design and traditional red brick exterior. This mosque was designed by Ridwan Kamil, the Mayor of Bandung city. I lived there during college time.

 

Processed with VSCOcam with hb2 presetProcessed with VSCOcam with hb2 preset

 

Like I said the mosque is somehow modern and traditional in the same time. There is only one minaret,and calls to prayer are voiced here. So here is the interior of the mosque. I guess at Zuhr time it is kinda quite. In

A woman was preparing herself before taking ablution

A pathway to connect the ablution/toilet area to the mosque

People are taking voluntary prayer before the compulsory Zuhr prayer

Processed with VSCOcam with g1 preset

 

There is no Air Conditioning inside the mosque, the mosque itself make use of its open air building system to stay environmentally friendly (The air really blows quite enough not making you sweat). So after I prayed Zuhr, I try to take some pictures of the mosque’s calligraphy. This calligraphy better seen in silhouettes.

Processed with VSCOcam with b6 presetProcessed with VSCOcam with hb2 preset

 

 

 

 

 

 

 

Besides five daily preyers, there are many activities to boarden knowledge about Islam, it is open to public. Every Sunday at 07.00 am, there is a 2 hours sermon with specific theme. And also a class in Quran reciting. I hope you can enjoy my pictures. Peace upon you all.

IMG_6924 IMG_6925

Khemal A

So I want to write about this eccentric cafe in Gambir Station. Occupying two levels space, this cafe also gives every customer excitement to take at least selfies. Please forgive me for not reviewing the menus, I can assure you all that is all good and halal (the food is kinda overprice I think). Located in the central Jakarta, this restaurant must caught your eyes while you are here. I personally were curious to visit this place. While in ground floor it occupies smaller space so it seems very crowded with customers. You can take their private lift to upstairs. The lift itself feels off. It lifts you slow, but you can notice how unique this restaurant by noticing the lift is decorated with plants.

Bugis Kopitiam Level 2 @ Gambir

 

A view to Gambir’s main hall, all travelers are roaming

 

One thing beside the glass wall is classical decoration. With chandeliers, antique mugs, vintage souvenirs and framed-pictures I can’t resist to take pictures. The room is full air-conditioned. And also there is outdoor space for smokers. While the uniform for men they us Peci (how to pronounce it is like saying PAY and CHEE (from cheese)). Peci is similar with Fez (cap from Morocco) and Songkok in Malaysia. Songkok is a cap widely worn by Muslims in South East Asia. Peci itself still used by Muslims in Indonesia in prayer and also used for national ceremony by the government even though they are not Muslims.

The waiter with his Peci

Smoking space and a traditional window ornament

Processed with VSCOcam with g3 preset

You can tell that the owner is both wanderer, religious and nationalist. As you can see The Quran, first Indonesia’s president photo and souvenirs from traveling abroad.


Processed with VSCOcam with se3 preset

With this interior, I can say it is one restaurant that you have to pay a visit in Gambir. While for sure I can’t tell other restaurants to be visited to please the eyes.

 

Processed with VSCOcam with g3 preset Processed with VSCOcam with g2 preset

 

 

Well there you go, may you enjoy my pictures. And I hope I can write consistently and better. So please visit this restaurant

Too bad, I can’t find the official website, but I found the phone number. Reservation is unnecessary I guess.

 

Bugis Kopitiam

Stasiun Gambir, Lobby Selatan (Medan Merdeka Timur Kav. 19-27), Jakarta

+6285885353589, +6287788650801

This is actually a very very late post, I categorize it as dibuang sayang (read: wasteful not being posted). Bengkulu, a province in the western side of Sumatra Island is a place where I grew up around 1994. One day, this place had successfully called me to go there again after 9 years. Actually it was my photo album that made me want to go to Bengkulu. At March I visited this place, not much I can remember about the streets but I can relate for sure. Sure it changed a lot.

With Indian Ocean bordering its west side, I can truly feel the beach calls everybody to go there after school or work. It is so much different from Greater Jakarta, where everybody will go to mall or home directly after long day in school or work. Here in Bengkulu, you will find not much traffic and relaxed life. After work, people rushed to the Pantai Pandjang beach. It was for sure the first place I visited.

Trying out bike ;)

My relatives Kak Yuni and Tata (from left)

The trees at Pantai Panjang

The trees at Pantai Panjang are still preserved since I was living here in 1994

My Bike

The bike I chose was pretty descent though the rest of it were in bad conditions

You will find many hotels/motels/bars in the opposite of the beach. i stayed at Horison Hotel, it was quite good. A night cost around 750k rupiah. The main attraction in Bengkulu for sure is Pantai Pandjang. Well I picked the wrong time to bike, it was 2 pm!! The sun was burning at that time. By 10k rupiah you can bike all day, though some vendors rent it for 1 hour only for the the same price.

The bicycle track is long enough, it stretches along the coast

Sea, sand and pines as long you can see

Ant view

Indian Ocean

In the late noon, I saw many people will come to the Beaches and just had sports (football, jog and bike). This is the thing I really want to happen in Jakarta. We want to enjoy our city outdoor, not from inside the malls. Well one big coconut for sure quenched my thirst.

One big green coconut ;D

After the temperature chilled, the people were coming to the beach to enjoy after school/work. Shot in B&W

Same scenery

Right trough Indian Ocean

I myself, enjoyed the beach. behind was Tata

This beach, since located in the west side of the island, has the good view of sunset. Well I must admit that I enjoyed the sunset and the sound of the wave. Well done Bengkulu for providing a stress relief for its people. I will continue for another post also from Bengkulu. Bye all.

Sunset 1

Sunset 2

Sunset 3

Sunset 4

Sunset 5

Call me wanderer. I like to visit a place by myself. Sometimes just to let loose and discover my true self. Here is another part of Satrio street in South Jakarta .

Another Big MelonThe Flyover

 

Honk Honk...

 

 

I hope Jakarta will be so much better to visit and live in. A dream that never fade, efforts that keep burning.

Whaat I did not blog on March. Such a waste of time. So, i promise to do it now. As you can see I live in Bekasi. Bekasi is a suburb city in the east side of Jakarta. By 13 km long distance between,many Bekasi residences prefer going to Jakarta to spend their free time than inside Bekasi itself.

I want to highlight one of the prime district in South Jakarta, the area with booming skyscrapers construction of malls, office and apartments. The location is Prof. Dr. Satrio street. Or we simply call it “Jalan Satrio” (read: Satrio Street). Many kopaja drivers call it “jalan baru” if you take any kopaja in Rasuna Said Street. But it is too bad, there is no Trans Jakarta bus stop in Rasuna Said street that is near the Satrio Street.

It marks my journey in Kuningan district

Bakrie Tower, this tower ever climbed by Alain Robert.

Image from Tribunnews, thanks 😉

So I started my journey from Rasuna Epicentrum to Kuningan City with Joydi. Rasuna epicentrum is a private area consists of a Mall, Pasar Festival, office and housings. But the security there won’t permit any use of SLR without any permission letter from the management. A little pissed but still respect the rule, we go ahead to Satrio street. The soon to be Orchard Road competitor (finger crossed).

f g

So the thing I called Kopaja is the bus thingy below in the picture. The man hanging near the door is called “kenek” ( pronounce: keh-neck). Joydi and I took Kopaja to Jalan baru. Just spent 2000 rupiah or 0.2 USD. The Kenek is the person who collects the money.

We were welcomed by the facade of the new mal, Kuningan City. The mall was completed in 2012.

The Kenek.

I call it the giant watermelon. Interesting design.

 

Below is the Satrio street itself. At rush hour, the street is filled with cars and motorcycles. Crazy! Now below the high way, we can see the plants that green-ed the street a bit. As we can see the side walk is much bigger. Indonesia, especially Jakarta is lacking big-wide side walk.

In front of Kuningan City mall

We decided to have lunch inside Kuningan City since the rain poured quite heavy suddenly. The mall was quite empty, not many stores have opened. You can find Massimo Dutti, Pull&Bear, Tommy Hilfiger, Versace Jeans, Wakai, Rimowa, Y-3 there. But the stomach speak first. We picked Hummingbird Restaurant ( http://www.hummingbird-eatery.com ). This restaurant is already famous enough in Bandung since I studied there. The interior is always exciting.

Wallpaper-ed wall and the standing lamp.

of course the bird cage

You can eat inside bird cage table

77

So there is a few about Satrio.i promise to tell more about this prime location soon to be shopping belt district of Indonesia, I must say it proudly. See you